Domeinnaam, alles over domeinen.

Hoe, wat, waar en welke domeinen? Check, registreer en handel!

Nl domein

.nl zie je overal als je op internet surft. .nl is de extensie van Nederlandse domeinnamen. .nl-domeinnamen worden uitgegeven door het SIDN, deze partij is na het CWI verantwoordelijke gemaakt voor deze extensie.

In het begin van de domeinnaam werden alle extensies nog centraal beheerd. In 1986 was Nederland één van de eerste landen die hun eigen extensie gingen beheren. De eerste 10 jaar was het registreren van een domeinnaam nog gratis. Maar sinds 1996 moet je betalen als je een domeinnaam wil registreren. De kosten zijn echter erg laag, want het SIDN is een stichting die enkel het dekken van de kosten als doel heeft.

Nog maar 7 jaar lang (vanaf 2003) kunnen particulieren een domeinnaam registreren. Het was wel mogelijk om een zogenaamde persoonsdomeinnaam te registreren zoals Bergkamp.123.nl, maar dit is nooit een succes geworden. Daarom heeft het SIDN in 2007 officieel afstand genomen van deze methode.

De mogelijkheden om domeinnamen vast te leggen is in de loop der jaren uitgebreid. Zo kon je in het begin geen getal of – meenemen in de domeinnaam. Sinds 2008 kan dat wel. Dat heeft legio extra mogelijkheden opgeleverd.

Een .nl domeinnaam is niet duur. Tussen de 5 en 20 euro heb je er al 1. Afhankelijk van je hostingpartner of bijkomende diensten die je afneemt. Een registrar betaalt zelf 50 cent.

Op dit moment zijn er rond de 4,1 miljoen domeinnamen met een .nl extensie geregistreerd. Daarmee laten we het gros van de wereld achter ons. Het bevestigt de koppositie op het gebied van internet die wij hebben